Poslední měsíc zvýšeně sleduji záležitosti okolo takzvané migrantské krize. Odhaluje něco podstatného. O nás, o společnosti, o kulturách v a okolo Evropy, o rozdílu mezi Západní a Východní Evropou, o politicích, o politice.

Věc nelze pochopit jen z našich médií. Pro orientaci v pochopení situace proto čtu mainstreamová média Německa a Anglie.

Píši si z nich stručné výňatky a pro jejich uložení používám Faceboook. Zachytává mi historii vývoje, umožňuje sbírat komentáře, výňatky použít jinými...

Chtěl jsem vložit i tento krátký výňatek:

 

K mému překvapení, příspěvek byl zablokován bezpečnostním systémem Facebooku:

Pokusil jsem se příspěvěk různě upravovat, ale potíž byla v URL, tj. adrese webové stránky:

http://www.bbc.com/news/world-europe-34345640

Pokud adresa v příspěvku není, Facebook příspěvek pojme a zveřejní.

Jiné stránky z BBC News Facebooku nevadí. Kupříkladu http://www.bbc.com/news/world-europe-32693737 projde bez potíží. Nejde ani o žádnou chybu na mých počítačích. V některých případech mi Facebook položil anti-robotické otázky, ale nakonec příspěvěk stejně nikdy nepřijal. Máte-li účet na Facebooku, můžete si vložení odkazu zkusit ostatně i Vy sami právě nyní.

Mnou odkázaná webová stránka BBC je naprosto bezproblémová z hlediska jakýchkoli myslitelných etických standardů na obsah.

Ostatně, takové jsou i všechny jiné mnou odkazované zdroje. Aspoň doufám.

Facebook zřejmě využívá jakýsi automat na hodnocení obsahu webové stránky. Není mi zřejmé, zda „závadný“ je text stránky, jakákoli fotografie, odkazy z BBC na jiné weby atp. Zřejmě však nebere v potaz samotnou adresu, tj. URL, které obsahuje jasné určení zdroje, zde British Broadcasting Corporation (BBC).

Původce informace je přitom zcela rozhodně jedním z nejdůležitějších kritérií o přijatelnosti informace.

Tímto bych tedy rád P.T. čtenářstvu sdělil:

1. Současný obsahový filtr Facebooku je „elementárně chybný.“

2. Využil jsem možnost ƒ„let us know“, ani po 24 pracovních hodinách ale dosud žádná odpověď; možnost zadání stránky je blokována dále.

3. Efektivní cenzura celoplanetární sítí jako Facebook by byla zlý sen.

4. Své existence bychom do područí automatického rozhodování počítači měli vkládat jen zdráhavě.

Jakkoli umělá inteligence dělá pokroky, lidská rozhodnutí nemůže v řadě případů nahradit. Použití IT pro rozhodování o nás musí být vždy nezávisle plně kontrolovatelné. Lidské kontroly, podle situace, by měly fungovat předem, během, nebo následně tak, abychom činnost IT dokázali korigovat.

O možnosti použití IT „proti nám“ bychom měli být informováni a varování předem.

---

Odkazy:

Vojtěch Kment na Facebooku

Příspěvek, který nešel vložit (vložen s rozlomeným odkazem).